top of page
  • David

Waarom zijn niet alle eitjes hetzelfde?

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Onze kippen leven in een mobiele kippenstal. Doordat de kippen steeds buiten lopen ervaren ze veel meer weersinvloeden dan in een klassieke stal. Denk zo maar aan het aantal uren zon dat ze krijgen, de temperatuur, en regen. Daarnaast zorgt de stal ook voor een totaal ander dieet. Soms krijgen de kippen zeer veel jong gras terwijl een andere keer het gras iets steviger is. Ook hebben ze soms meer toegang tot insecten. Tot slot hebben ze ook veel meer bewegingsmogelijkheden. Met de steeds vernieuwde buitenloop kunnen ze optimaal kip zijn en heel de dag door scharrelen. Dit zijn alvast een paar factors die bepalen dat onze eitjes anders zijn, hieronder bespreken we er nog een paar puntjes..


De kleur

De kleur van het ei wordt bepaald door het ras. Het is genetisch vastgelegd welke kleur eieren een kip zal leggen. Verschillende rassen leggen witte, bruine, blauwe of groene eieren. Je kunt ook de kleur van de eieren afleiden aan de hand van de oorlellen van een kip: kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, terwijl kippen met witte oorlellen witte eieren leggen. Wij fokken met Isa Brown legkippen, wat resulteert in prachtige bruine eieren van onze kippen. De kleur van de eierschaal wordt minder beïnvloed door het dieet.


De grootte

De leeftijd van de kip is cruciaal voor de grootte van een ei. Over het algemeen beginnen jonge kippen met het leggen van kleinere eieren, die in omvang toenemen naarmate ze ouder worden. Sommige rassen hebben van nature grotere eieren dan andere, waarbij met name de grootte van de kip zelf doorslaggevend is.

Een evenwichtig dieet is van groot belang voor het produceren van mooi gevormde, grote eieren. Kippen met voedingstekorten leggen doorgaans te kleine eieren. Daarnaast wordt de grootte van de eieren beïnvloed door de omgeving waarin de kip leeft, zoals de beschikbaarheid van voldoende nestruimte en rustige legplaatsen.

Het is ook normaal dat er individuele variatie optreedt binnen een toom kippen, en niet elke kip zal eieren van exact dezelfde grootte leggen.


Kwaliteit

De basis voor de kwaliteit van een goed ei ligt bij een gezonde kip. Daarom worden onze kippen zeer goed in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat ze optimale prestaties kunnen leveren. Het dagelijks leggen van een ei is namelijk echte topsport voor de kip. Bovendien is een goed uitgebalanceerd dieet van essentieel belang voor de vorming van hoogwaardige eieren. Voldoende eiwitten en vitaminen, verkregen uit legkorrel en insecten tijdens het scharrelen, spelen hierbij een cruciale rol.

Tijdens het scharrelen hebben de kippen voldoende afleiding en kunnen ze hun natuurlijk gedrag vertonen. Een blije, gezonde kip resulteert nu eenmaal in een kwalitatief hoogwaardig ei.

Na het leggen is ook het behandelingsproces van groot belang. De plaats waar het ei wordt gelegd moet hygiënisch en schoon zijn. Hier blijven de eieren enkele uren liggen voordat ze voorzichtig met de hand worden geraapt. Vervolgens worden ze bij kamertemperatuur bewaard en zorgvuldig gesorteerd in ons erkende pakstation. Binnen drie dagen zijn ze beschikbaar in uw favoriete winkel.Wat is een windei?

Een windei is een ei dat geen schaal heeft. Het ei is daardoor in te drukken en niet levensvatbaar.

Oorzaken: Dit verschijnsel doet zich soms voor bij jongere kippen wanneer ze het ei te vroeg 'lossen'. Een andere reden kan een calciumtekort zijn. Dit kan worden verholpen door oesterschelpen aan te bieden.

Bovendien bevordert een voldoende hoeveelheid vitamine D een betere opname van calcium.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page