top of page
In the Classroom

Alles wat je wil weten!

Algemeen

Wordt er systematisch gebruik gemaakt van antibioticum?

Neen, bij SheelaFarm zal er nooit zomaar antibioticum toegediend worden. Al onze dieren groeien in openlucht op. Hierdoor krijgen ze van kleins af aan al een zeer sterke weerstand. Indien een dier toch echt ziek is zullen we uiteraard het dierenwelzijn op de eerste plaats zetten. In overleg met de dierenarts zal er dan  een gepaste kuur opgesteld worden. Dit dier zal dan uiteraard niet geslacht worden.

Worden de dieren intensief afgemest met krachtvoer?

Neen, bij SheelaFarm geven we de dieren tijd om zich natuurlijk te ontwikkelen. Dieren die bedoeld zijn voor de slacht laten we op het tempo van de natuur groeien. Dit gebeurt in de weide met een mooi aanbod smakelijk, vers gras.

Gebruiken jullie stimulerende middelen zoals groeihormonen?

Neen, bij SheelaFarm wordt er nooit gebruik gemaakt van stimulerende middelen zoals groeihormonen. Los van het feit dat dit bij wet verboden is verkiezen we ervoor om onze dieren op het ritme van de natuur te laten groeien.

Moet ik een voorschot betalen bij reservatie?

Indien u bij ons uw reservatie definitief wil maken zullen wij steeds een voorschot vragen. Indien u toch afziet van uw aankoop zal het voorschot niet terugbetaald worden.

Pigs

Hoe groot worden ze?

Dit is de vraag die we het meest gesteld krijgen. Let bij de aankoop van een nieuw diertje vooral op de ouders. Zog ervoor dat je deze kan zien bij aankoop, zowel de vader als de moeder. Ook hier opletten geblazen, soms wordt er gekweekt met zeer jonge dieren. Zij lijken dan een zeer kleine moeder maar ze zal nog verder moeten uitgroeien. Los van de grootte van uw varkentjes kijk je best ook naar de algemene gezondheid van deze dieren. Indien er jaar na jaar gefokt wordt met het kleinste big uit het nestje krijg je gezondheidsproblemen.

Laat u vooral niets wijsmaken en praat met uw fokker!

Nemen we 1 of 2 varkentjes?

Er wordt vaak, meestal door fokkers, gezegd dat je er altijd 2 moet nemen. Dit is echter een fabeltje.
Het klopt dat varkentjes depressief kunnen worden maar dit hoeft niet te betekenen dat er een tweede varkentje bij hoort. Een varkentje helemaal alleen houden raden we sowieso af. Ideaal gezelschap is uiteraard een tweede varkentje. Houd je het liever bij 1 zal het echt mee onderdeel van het gezin moeten uitmaken.

Zijn het micro- of minivarkentjes?

Hier wordt beter geen onderscheid gemaakt. Tot op heden is er geen officieel stamboek voor minivarkens. Het enige erkende 'minivarken' is een KunKune. Deze KuneKune varkens worden tussen de 60 en 76 cm hoog en 55 à 95 kg zwaar. Dit is dus ruim groter dan een doorsnee minivarken.

Nemen we een mannetje of een vrouwtje?

Bij ons worden alle mannetjes kort na de geboorte door de dierenarts gecastreerd. Dit noemen we een borgje. Hierdoor zullen de slagtanden minder sterk groeien en zal het mannetje aanhankelijker en rustiger worden. Doorgaans wordt een mannetje iets groter en zwaarder dan een vrouwtje.

Kan een varkentje samen met andere huisdieren?

Onze varkentjes worden letterlijk naast de kippen geboren. Zij zijn dus gewend om met andere dieren te socialiseren. Zoals je kan zien op onze foto's worden ze vaak samen gehouden met een hond, kip, konijn, . . .

Moet mijn varkentje naar de dierenarts?

Als de varkentjes bij ons vertrekken worden ze eerst onderzocht door de dierenarts. Hierbij worden ze ook reeds behandeld met een ontwormingsmiddel. Dit middel werkt ook zeer effectief tegen schurft.
De ontworming moet ongeveer 2 maal per 3 jaar gebeuren. Hiervoor neemt u best contact op met uw eigen dierenarts om er een planning op te stellen.

Welke verzorging hebben de klauwen nodig?

Als de tenen elkaar beginnen te raken met de punten, of de bijklauw te lang wordt is het tijd om contact op te nemen met de veearts of een specialist zoals de klauwmevrouw.

Is er een platform voor informatie?

Jazeker! Het grootste platform is het minivarkens forum op Facebook.

Is er een mogelijkheid om een ouder varken te herplaatsen?

Ja hoor! Wij houden onze varkentjes zelf aan tot ze oud worden. Als je graag een ouder varkentje een thuis geeft kan je terecht bij de Hobbyvarkenvereniging .

Kan een varkentje in huis gehouden worden?

Ja! Houdt er echter wel rekening mee dat een varkentje zijn natuurlijke habitat buiten is. Zorg er daarom voor dat het ook een buitenverblijf heeft.

Ben ik verplicht om mijn varkentje te registreren?

Ja, ook al houdt u maar één varkentje. Aangezien wij de enigste officiële fokkerij zijn in België is de registratie een stuk eenvoudiger. Hierin helpen wij u ook graag verder. Extra info DGZ Extra info

Hoeveel kost een varkentje?

De aankoop prijs is afhankelijk van de verhouding mannetjes/ vrouwtjes in het nestje. Voor een actuele prijs kan u ons steeds bereiken.
Bij ons krijgt u een gezond varkentje dat alle nodige inentingen, controles, registraties en verzorging heeft gehad. Na de aanschaf vallen de kosten zoals dierenarts, huisvesting en voeding zeer goed mee.

Cows

Zijn Sheela Cows vrij van ziektes?

Ja, Ons bedrijf is vrij van IBR en BVD.

Zijn jullie koetjes handtam?

Niet al onze koeien zijn handtam aangezien ze voornamelijk worden ingezet voor natuurbegrazingen. Echter maken we wel doorheen het jaar enkele dieren handtam. Er zijn dus steeds handtamme highlanders aanwezig!

Kan ik een koe huren?

Ja! Meer informatie vind je terug op onze pagina. Indien u nog vragen heeft kan u ons steeds contacteren.

Sheep

Zijn de schapen vrij van ziektes?

Ja, We hebben nog geruime tijd ons attest als zwoegervrij bedrijf. Daarnaast wordt er ook ruim aandacht besteed aan ons bedrijf rotkreupel en schurft vrijhouden.
Genotype ARR/ ARR

bottom of page